Lähde – Alkuperäinen artikkeli
Kuka olet ja missä työskentelet?
Olen Pekka Mustonen ja työskentelen kahden eri yrityksen edustustiloissa. Hoidan yritysten edustustarjoilua sekä huolehdin viinien hankinnoista ja tarjoilusta.
Viinien hankinta tapahtuu Alkon verkkokaupan kautta ja hankinnoissa eletään pitkälti sesonkien mukaan: kahden hengen lounaista aina sadan hengen buffettilaisuuksiin. Kolmen ja viiden ruokalajin päivälliset ovat viinillisesti päivän kohokohtia, kun saan suunnitella loistavien ruokalajien kumppaniksi laadukkaita viinejä.
Miten sinusta tuli sommelier? Miten päädyit alalle?
Olin 1980-luvulla opiskelemassa Ruotsissa yliopistossa ja liityin paikalliseen opiskelijajärjestöön, joka järjesti tapahtumia ja yritysvierailuja. Kerran vuorossa oli yhdistetty loma- ja viinimatka Espanjaan. Olimme muun muassa Bodegas Montecillon vieraana ja tämä matka avasi silmäni viinille.
Meille oli järjestetty erityinen tapahtuma Montecillon tilalla: saman syksyn rypäleistä oli puristettu muutamia pulloja meidän maistettavaksemme ja vertailukohteeksi eri vuosikertojen pullotteita. Saman syksyn pullote maistui tietysti raakileelta ja maistaessani kypsiä rypäleitä kiinnostukseni ja ennen kaikkea uteliaisuuteni heräsi: mitä ja miksi nämä viinit maistuvat niin erilaiselle.
Kun palasimme takaisin ostin ensimmäisen viinikirjani ja se oli menoa samantien, uteliaisuus muuttui melkein jo silloin intohimoksi, ja kun aloin tehdä opiskelujen ohella tehdä extratöitä ravintolassa niin intohimo viineihin kasvoi entisestään.
Vähitellen opiskelut hidastuivat ja työni ravintolassa monipuolistui viini-innostuksen myötä. Hakeuduin ensimmäiselle viinikurssille ja tapasin muita ”viinihörhöjä”. Sain myös opastusta paikallisilta viini-ihmisiltä ja verkostuin Ruotsin viinialan toimijoiden kanssa.
Sitten muutin Suomeen ja tein osittaisen alan vaihdon, kunnes hakeuduin takaisin viinien ja ruuan maailmaan. Tein töitä vaihtelevasti viinin ja ruuan kanssa.
Ravintola Palace haki hovimestaria ja sain paikan ja tutustuin Palacen sommelier Pekka Koiraseen, jonka laaja osaaminen ja innostus antoivat minulle lisäpontta viinimaailmaan.
Hain töitä Ruotsin laivoilta ja sain paikan Silja Symphonyn viinibaarissa. Sain kollegaksi erään huippuosaajan, jonka seurassa avautui vielä syvempi viinimaailma. Pääsin myös viinitiimin jäseneksi ostopuolelle sekä mahdollisuuden vierailla viinitiloilla ympäri maailmaa.
Liityin myös sommelieryhdistykseen ollessani töissä Palacessa, mutta vasta Siljan viiniopissa uskaltauduin tarttua yhdistyksen toimintaan laajemmin ja myöhemmin minusta tuli yhdistyksen puheenjohtaja. Seuraavien vuosien aikana sain tehdä hienoa työtä yhdistyksen parissa ja liityimme sommelierien kansainväliseen ASI-järjestöön.
Kerro jokin mieleen jäänyt asiakaspalvelukokemus urasi varrelta!
Olin Silja Symphonyn viinibaarissa töissä ja a la carte -ravintolaan saapui pariskunta, joka halusi syödä viiden ruokalajin menun sekä saada viinisuositukset aterialle. Toinen asiakkaista oli nainen, joka oli raskaana eli tarvitsin alkoholittomat vaihtoehdot hänelle.
Tilanne sai mielikuvitukseni lentoon ja vaihtoehtoina halusin löytää viisi alkoholitonta juomaa hänelle, kuten myös viinivaihtoehdot hänen seuralaiselleen. Lämpötila ja koostumus sekä juoman hapokkuus tulivat esille eri tavoin näissä holittomissa juomissa. Sainkin kiitokset valinnoista ja olin hyvin iloinen, erityisesti sen takia, että miesasiakas oli itse sommelier.
Kenet viinintekijän haluaisit tavata oppiaksesi lisää viineistä ja niiden valmistuksesta?
Haluaisin tavata Jane Hunterin Uudesta-Seelannista. Hän laittoi rohkeasti Sauvignon Blanc -viininsä kypsymään tammeen ja voitti Vintage Times -kilpailussa Lontoossa kultaa.
Kerro kolme omaa suosikkiasi ruoan ja viinin yhdistelmistä!
- Ensimmäisiä todellisia huippukokemuksia oli Ruotsissa vietetyn ajan tapahtuma: jättikatkaravunpyrstöjä ja hummeria, tämä maukas ruoka nautittiin vuosikertasamppanjan kera, Amour de Deutz 1973. Samppanja soveltuu hyvin erilaisten ruokien kumppaniksi. Jos pitäisi valita yksi viini viiden ruokalajin kumppaniksi, sisältäen sekä kasviksia, kalaa että lihaa, olisi samppanja hapokkuuden, makeuden ja hedelmäisyyden ansiosta varmin valinta.
- Toinen suosikkini on paistettu ankanrinta yhdessä vadelmakastikkeen ja perunapyreen kanssa. Viininä Pinot noir: Bourgognen Pinot´n hapokkuus, vadelma sekä kevyt nahkaisuus, viini hieman viilennettynä – mahtava kokonaisuus!
- Kolmantena savukala, se vaatii paljon viiniltä ja kala peittää viinin makua – siksi se onkin hieman haastava yhdistelmä. Löysin kerran Siljan valikoimasta Codello-lajikkeesta tehdyn espanjalaisen viinin: tammikypsytetty runsas ja raikkaan hapokas, hieman enemmän alkoholia, hunajaa ja persikan makua, loistava yhdistelmä.
Mikä on suosikkicocktailisi ja miksi?
Suosikkicoctailini on Bloody Mary. Hyvä ystäväni tilasi tämän coctailin aina ollessamme yhdessä lomareissulla ja opin pitämään tästä drinkistä sen monipuolisen makuelämyksen ja mausteisuuden takia.