Taneli Lehtonen – yksi Suomen palkituimmista sommeliereista

Kuka on Taneli Lehtonen?

Iältäni olen 37-vuotias Sommelier alun perin Raumalta ja nykyään asun Vantaan ihanan vehreyden keskellä ja työskentelen Helsingissä. Monien hyvien mutkien kautta olen päätynyt Head Sommelierin asemaan ravintola Muruun jossa olen työskennellyt viimeiset 7 vuotta.

Olen ollut monta vuotta hyvin työ- ja kilpailumotivoitunut. Monen kilpailuvuosien jälkeen olenkin pärjännyt kansallisissa kisoissa menestyksekkäästi ollen monilla tahoilla ainoa siihen päässyt henkilö. Takanani on niin neljä kertaa voitettu Suomen parhaan Sommelierin titteli, Suomen paras tarjoilija vuonna 2016, Helsingissä yksi maailman parhaimmaksi arvostetussa samppanja-tapahtumassa Grand Champagnessa tapahtuman paras samppanjamestari.

Olen myös ollut onnekas voittamaan Pro Gaala- palkinnon paras Hovimestari/ Sommelier mikä ei ollut ainoastaan sen hetkinen vaan elämäntyö-palkinto! Sekä olen kouluttautunut Viinimestarikoulussa, suorittanut WSET 3 tason ja opiskelen WSET Diploma:a jossa on pieni mutta suurin määrä jäljellä!

Olen myöskin suomen ensimmäinen ja samalla ainoa Court of Master Sommelier Certified tittelin saanut sekä edustan kansainvälistä ASI sommelier yhdistystä olemalla Silver- tasolla kahden muun suomalaisen kanssa edustamassa ja kasvattamassa suomalaista ja kansainvälistä viinikulttuuria.

Perhettäni edustaa ihanat vanhemmat, ihanat 2 isoveljeä, ihanat kummilapset ja nykyisin ihana tyttöystävä Venla! Työni vie suurimman osan ajastani joten harrastuksiin jää valitettavan vähän vapaa-aikaa mutta ne käytän kävellen metsässä, sähköpotkulautaillen ympäri pääkaupunkiseutua sekä katsellen telkkaria.

Kertoisitko hieman taustastasi?

Ensimmäisen kosketuksen ravintola-alaan sain grilliltä jossa työskentelin jo 16- vuotiaana. Siitä siirryin yökerhoelämään keräillen asiakkaiden tyhjiä laseja niitä tiskaillen. Siihen aikaan samalla aloitin opiskelut Rauman Merikoulussa kokiksi samalla tehden töitä yökerhossa josta aikoinaan sain baarimestarin työtä (mikä oli hieman erilaista kuin nykyään) ja sen jälkeen siirryin ravintolan puolelle tarjoilijaksi.

Armeijan jälkeen tahdoin jatkaa ravintolamaailmassa joten otin tavarat mukaani ja muutin Helsinkiin! Muutaman työpaikan jälkeen löysin kutsumukseni viinien parissa! Oli pieni mahdollisuus osallistua ison ravintolan viinitarjontaan jonka jälkeen sain ensimmäisen Sommelierin paikan ollessani vasta 23-vuotias!

Sen jälkeen työelämä on vienyt minut muutaman paikan kautta ravintola Muruun! Siellä olen työskennellyt viimeiset 7 vuotta joka on pitkä aika ravintola-alalla mutta vapaus ja olla innovatiivinen niin itsenäisesti ja keittiön kanssa tehty yhteistyö (missä kokkikoulutus on auttanut) sekä omistajien sitoutuminen työn-, opiskelun- ja vapaa-ajan kanssa ovat mahdollistaneet moni asioita joista moni voisi vain unelmoida!

Pitää aina muistaa että mikään ei tule ilmaiseksi ja siinä perhe on ollut aina suurena tukena!

Olemme hyvin uteliaita tietämään, millainen työviikkosi vastaavana sommelierina on. Voisitko kertoa?

Työviikkoni normaalisti alkaa aina maanantaisin. Työpäiväni kulutan aina tiistain ja lauantain välille mutta maanantaina pyrin tekemään asioita joita myöskin rakastan työssäni. Ollen yhteydessä yhteistyökumppaneihin paneutuen heihin ja yrittäen tehdä parhaani siinä sekä toteuttaa omia projektejani.

Tiistaista lauantaihin paneudun täysin ravintola Murun toimintaan. Oli sitten tilausten vastaanottamista viinintuottajilta keskellä viikkoa, käyden läpi tapaamisia suunnitellen uusia viinejä mahdollisille tuleville ruuille, keskustellen keittiömestarin ideoista täydentäen hänen toiveitaan viinillä ja niiden yhdistämistä ruualle.

Lauantaiyöt on pyhitetty kollegan kanssa aina tilaten seuraavan viikon viinit, suunnitellen uusia viinimenuita ja käyden läpi koko viikon tapahtumat jonka jälkeen koko henkilökunta istuu alas hetkeksi nauttien hieman ruuasta ja viinistä!

Koko viikko on aina uusi haaste ja se miten pystyn haastamaan vieraat ja itseni uusilla viineillä sekä tilaamaan viinejä tulevaisuutta varten! Oli sitten kyse huokeammasta viinistä jota tulee listalle tai viinit joita aion myydä tai useasti säilyttää tulevia sukupolvia varten sekä kokoaikainen harvinaisten (ei aina kalliiden) viinien jälleenmyynti.

Omaksi onneksi työnantajani on vaativa mutta myös palkitsee työntekijöitä! Joskus kiitos hyvästä tehdystä työstä on pääsääntöisesti parempi kuin raha! Kun antaa kaikkensa saa kaikkensa!

Olet valinnut omille viineillesi Temptech Copenhagen -viinikaapin, miksi valitsit juuri sen?

Minulla on ollut ilo ja kunnia olla osa Brand Ambassador- roolissa kyseisille tuotteille. Nykypäivänä Sommelierin työtä on myöskin ottaa huomioon tekniikka jota Temptech tarjoaa! Sommelierin työssä tekniikka esittelee pientä roolia mutta mitä tulee viinikaappeihin rooli on suuri. Mitä tulee viinien kypsyttämiseen mutta ennen kaikkea viinin tärkeään osaan, tarjoilulämpötilaan missä kyseinen kaappi edustaa minulle ja kollegoille juurikin sitä oikeaa valintaa!

Sen lisäksi että kaappi on tyylikäs, valaistus on oikea ulkonäöllisesti mutta myöskin viinille varastona se on ensisijaisen tärkeää! Ulkonäöllisesti se tekee vaikutuksen niin ulkopuolisesti mutta samalla edustaa viinejä joita haluan tarjoilla! Mutta pitää myöskin muistaa että minulle viinikaappi on työväline mikä edustaa myöskin luotettavuutta; luotettavuutta niin säilytyksen kuin oikeaoppisen tarjoilulämpötilan kannalta! Siksi olen valinnut sen koska luotan ja kollegani luottavat kaappien toimivuuteen.

Toki minulla kaappien käyttöaste on huomattavasti korkeampi kuin kotikuluttajalle mutta se kertoo että jos se toimii useita vuosia ammattikäytössä miksei se toimisi vuosikymmeniä kotikäytössä!

Viinillisiä hetkiä kaikilla ja älkää säästäkö viinissä tai kaapissa, säästäkää muovipusseissa biopussien sijaan!