Viinin tarjoilulämpötila

Viinin oikea tarjoilulämpötila on välttämätön optimaalisen viinikokemuksen takaamiseksi. Usein näkee, että punaviinejä tarjoillaan liian lämpimänä ja valkoviinejä liian kylmänä. Liian kylmä tai lämmin viini menettää arominsa ja makunsa, ja se voidaan kokea huonona tai pilaantuneena viininä.

Yleisesti voidaan sanoa, että viini tulisi tarjoilla hieman liian viileänä kuin lämpimänä. Lämpötila nousee aina hieman, kun viini asetetaan pöydälle ja tarjoillaan laseissa. Siksi hyvä neuvo on asettaa viinikaapin lämpötilavyöhykkeen lämpötila 1-2 astetta ajateltua tarjoilulämpötilaa alhaisemmaksi.

Yksinkertainen sääntö tarjoilulämpötilalle on, että nuoren ja yksinkertaisen viinin on oltava hieman jäähdytettyä. Vanhempien ja monimutkaisempien viinien tarjoilulämpötila on hieman korkeampi. Tämä koskee sekä valko- että punaviinejä.

Valkoviini on parhaimmillaan, kun se tarjoillaan 7-10-asteisena valkoviinin tyypistä riippuen.

Esimerkiksi kuiva riesling tarjoillaan hieman viileämpänä kuin täyteläinen chardonnay.

Punaviini tarjoillaan 12-18-asteisena. Myös tämä riippuu punaviinin tyypistä. Esimerkiksi kevyt ja hedelmäinen
valpolicella-viini tarjoillaan hieman täyteläistä bordeaux-viiniä viileämpänä.

Jos viiniä säilytetään pitkään viinikaapissa, ei tarjoilulämpötilalla ole niin suurta merkitystä. Silloin sekä punaviiniä, valkoviiniä että kuohuviiniä voidaan säilyttää samassa noin 10-12°C lämpötilassa.

Kun viinikaapissa on kaksi lämpötilavyöhykettä, kannattaa toinen vyöhyke säätää tarjoiluvalmiille valkoviinille ja toinen vyöhyke punaviinille. Jako voidaan tehdä myös niin, että toinen vyöhyke on tarjoiluvalmiille viineille ja toinen vyöhyke pitkäaikaiselle säilytykselle, mahdollisuudet ovat monet!

Alla on yhteenveto erityyppisille viineille suositelluista tarjoilulämpötiloista. Muista taas, että voit halutessasi asettaa viinikaapin lämpötilan 1-2°C suositusta pienemmäksi, koska viinien lämpötila nousee hieman, kun ne otetaan tarjottavaksi.

Suositeltu tarjoilulämpötila

Kuohuviini 6 – 8°C
Champagne 8 – 11°C
Kuiva valkoviini 7 – 9°C
Täysikypsä valkoviini 9 – 12°C
Vaalea punaviini 12 – 14°C
Keskikokoinen punaviini 14 – 16°C
Täysikypsä punaviini 16 – 18°C
Jälkiruokaviinit 16 – 18°C