Mitä on hyvä pitää mielessä kun tarjoilee viiniä?

Monien mielestä aiheessa on paljon asioita joihin tulee kiinnittää huomiota, mutta oikeastaan se on helpompaa kuin uskotaankaan.

Ensin poistetaan folio, joku poistaa sen kokonaan, joku leikkaa yläreunan alapuolelta, joku yläpuolelta. Tämä on henkilökohtainen mieltymysasia eikä muutoin oleellista. Ensin tarvitaan avaaja jos kyseessä ei ole kuohuviini tai kierrekorkki. Usein avaajassa on myös pieni veitsi jolla leikata folio. Jos sinulle käy usein niin, että korkki hajoaa avatessa, et luultavasti ole ruuvannut avaajaa riittävän syvälle korkkiin.

Christer Byklum
Tunnustettu viinikirjoittaja

Tarjoilulämpötila on kenties haastavin asia, mm. koska viinilaseissa on jalka. Pidä jalasta kiinni, silloin viini ei lämpene kätesi lämmöstä, mikä käy äkkiä jos pidät itse lasista kiinni. Valkoviini on useimmissa tapauksissa parasta 8-12 asteisena ja punaviini 14-18 asteisena, riippuen viinin tyypistä. Valkoviini tarjoillaan usein liian viileänä jolloin se on ohut ja hapokas, ja vastaavasti punaviini liian lämpimänä jolloin se on herkästi maultaan litteä ja tympeä. Niinsanottu ”huoneenlämpöinen” -ilmaus on ajalta ennen lämmityskaapeleita ja keskuslämmitystä jolloin 16-17 astetta oli tavanomainen sisälämpötila, ei 23 astetta. On paljon helpomaa lämmittää liian viileä viini nimenomaan pitämällä itse lasia kämmenissä, yleensä 1-2 minuuttia riittää, kuin viilentää liian lämmin viini.

Seuraava hokkuspokkus on ilmaaminen. Nyrkkisääntönä et koskaan menetä mitään ilmaamalla viinin, ellet nauti erittäin vanhaa viiniä. Dekantoi siis aina viini. Aivan yksinkertaisimmatkin viinit hyötyvät tästä. Jos nautit viiniä hanapakkauksesta, dekantoi se määrä jonka uskot sinun tai seurueesi nauttivan, silloin se paranee verrattuna siihen että tarjoilet aina uuden lasin suoraan pakkauksesta. Dekantointi pyöristää viinin, se on harmonisempi, ja 15-20 minuuttia voi tehdä ihmeitä. Jotkin viinit vaativat jopa useamman tunnin. Leveä karahvi ilmaa nopeammin kuin kapea suuremman aukon ansiosta, ja karahvin pyörittely aivan kuten teet lasinkin kanssa nopeuttaa myös verrattuna siihen että karahvi seisoo liikkumatta. Varo vain etteivät pienet hedelmäkärpäset löydä kätköllesi, silloin viini on nopeasti pilalla. Ötökät luovuttavat pelon hetkellä jotain eritettä, joka pienestä määrästä huolimatta voi pilata litroittain viiniä.

Jos tarjoilet nuorta viiniä, joka on ehtinyt vanheta vain vuoden tai muutaman vuoden vuosikerrasta, voi myös olla järkevää dekantoida jotta saadaan sakkaa poistettua. Käsittele pulloa varovasti, älä käytä nopeita liikkeitä ja kaada huolellisesti karahviin. Voit jopa kaataa sihdin läpi. Hetken kuluttua näet hieman sakkaa laskeutuvan pullosta. Parhaiten havaitset asian hyvässä valaistuksessa pullon kaulan kohdalta, tai ainakin valkoista pöytätasoa vasten mieluummin kuin mahonkipöydän päällä. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta tähän tottuu nopeasti. Avaa miellään viini ennen kuin aloitat ruuanlaiton ja useimmissa tapauksissa se on valmiiksi ilmaantunut kun ruoka on valmista. Myös erinomainen tekosyy kokille maistella ja todeta kehittyminen ruuanlaiton lomassa. Jos sinulla on kahden lämpötilavyöhykkeen kaappi voit pitää tarjoilulämpötilat valko- ja punaviineille niin että ne ovat tarjoiluvalmiina samantien.